SPAŢIUL ŞI TIMPUL

Ex. 1 / pag. 182
Î: În ce oraş se petrece acţiunea?…

R: Acţiunea se petrece in Bucureşti. Această indicaţie apare la sfârşitul textului: „Tot intr-un timp colo departe , în haosul zgomotos al Bucureştilor…plimbându-se liniştit”. Un alt element care indică Bucureştiul este locul de muncă al domnului Lefter, adică un minister, care nu poate fi localizat decât în capitala ţării.

Ex. 4 / pag. 182
Î: În ce perioadă istorică se petrece acţiunea?…

R: Acţiunea se petrece cândva, în jurul anului 1900, cu siguranţă înaintea anului 1910, când s-a înfiinţat Observatorul Astronomic din Bucureşti. În text se vorbeşte despre faptul că exista o „Asociaţiune pentru fundarea şi înzestrarea unui Observatoriu Astronomic la Bucureşti”, care organizează o loterie pentru strângerea de fonduri. Un alt indiciu care plasează acţiunea în jurul anului 1900 – puţin înainte sau după – este şi folosirea ca mijloc de transport a birjei şi nu a automobilului. Primul automobil a fost înmatriculat în Bucureşti în anul 1900.

Ex. 5 / pag. 183
Î: În ce anotimp se desfăşoară acţiunea propriu-zisă?…

R: Domnul Lefter cumpărase biletele vara, pentru că ne spune la un moment dat că atunci era îmbrăcat în jacheta „cenuşie de vară”. Autorul ne spune că de atunci trecuse mult timp: „A trecut mult timp de la aceasta”. Când se duce la chivuţe noaptea, vedem că dl Lefter poartă în picioare galoşi: „se apropie în vârful galoşilor de ferestruică”. Din toate aceste indicii putem trage concluzia că acţiunea se petrece toamna sau iarna, pe timp ploios, cu noroi pe jos.

Anunțuri