Ex. 1-3 / pag. 121, cls. IX, manualul ART

  1. Î: Numeşte câte două trăsături ale fiecărui personaj, ce pot fi deduse folosind numai informaţiile oferite de fragmentul reprodus mai sus.

R: Crăcănel este un bărbat slab, fricos şi nehotărât. Deşi înşelat de femeie, el este gata s-o mai ierte încă o dată, aşa cum făcuse şi cu predecesoarea ei. Atacat de Pampon, nu este în stare să se opună fizic, ci ameninţă cu scandalul. Este patetic şi teatral în exprimarea propriilor slăbiciuni, izbucnind deseori în plâns, pentru că are „naturelul simţitor”.

Pampon este un bărbat violent şi hotărât. El vrea cu orice preţ să-l găsească pe  amantul amantei sale şi să-l pedepsească, să-i rupă oasele. Pe de altă parte, este la fel de îmbrobodit ca şi Crăcănel, fiind convins că femeia nu este de vină, ci a fost amăgită de seducător.

2. Î:Imaginează-ţi şi descrie înfăţişarea lui Pampon şi a lui Crăcănel, în scena de mai sus, ghidându-te după indicaţiile scenice şi după replicile celor două personaje.

R: Mi-l imaginez pe Pampon ca pe un bărbat masiv şi puternic, dar greoi în mişcări,  iar pe Crăcănel ca pe un tip sfrijit, lipsit de forţă fizică, moale şi plângăcios.

3. Î: Imaginează-ţi că eşti regizor. Descrie decorul şi costumele care ţi s-ar părea potrivite pentru această scenă.

R: Din informaţiile oferite doar de această scenă, decorul ar trebui să reprezinte o sală de carnaval, cu mese şi scaune. Crăcănel se apără de asaltul lui Pampon fugind în jurul unei mese. Apoi, când este prins şi zguduit de acesta, cade moale pe un scaun. Cei doi bărbaţi poartă măşti, pe care la un moment dat şi le scot pentru a se înfrunta. Mai multe date această scenă nu oferă. Trebuie citită întreaga piesă.

Anunțuri